Ремонт на канализация със счупена тръба

Обадиха ни се за отпушване на канализация, на къща в София.

Пред къщата със запушената канализацияОтворената ревизионна шахта, с махнатия капак отстрани в дясноОказа се, че запушването е извън имота. На тротоара пред къщата на собствениците, имаше канализационна шахта, която след като отворихме се оказа пълна с вода. Решихме да започнем отпушването на канализацията от тази шахта. Запушването беше между тази шахта и шахтата намираща се не много далеч, надолу по улицата, и разположена също на тротоара, само че тротоара при долната шахта беше затрупан от растителност, а самата шахта намираща се там беше покрита с пръст.

Шахтата е пълна с вода, която не се оттичаРазтоварване на техниката за отпушване на каналиПодготовка за отпушване на канализацията Пуснахме машината за отпушване на канали и започнахме работа от шахтата намираща се на тротоара пред къщата, но въпреки, че доста време се мъчихме да отпушим запушената канализация, нямаше никакъв резултат. Когато извадихме накрайника на спиралата от канала, по него нямаше следи, от които да разберем, че канализацията е счупена.

Отпушване на каналаВкарване на още спирали, тъй като запушването е по-навътре в канализациятаЗакопчаване на спиралите за отпушване на каналиПродължаваме да работим с машината, за да отстраним запушването в тръбатаОтпушването на канализацията от тази шахта е неуспешно, затова решихме да пробваме да отпушим от другата шахтаРешихме да слезем при долната шахта и от там, да се опитаме, да отпушим канала.

Разкриване на другата ревизионна шахтаНаложи се да разичстим пръстта, с която беше покрита долната шахта, за да можем да махнем капака и.

Наложи се да разчистим капака на шахтата с лопата, тъй като той беше затрупан с камъни и пръстПочистване на пръстта и камъните намиращи се върху капака на шахтатаКапака на шахтата е почистенВдигане на капака на шахтата с помощта на киркаРевизионната шахта с отворен капакСлед като махнахме капака на шахтата, видяхме тръбата, която идваше от горната шахта, видяхме и изходната канализационна тръба, която не продължаваше надолу успоредно на улицата, а беше насочена перпендикулярно към улицата, където влизаше в голям уличен колектор. В шахтата имаше камъни и се наложи, да я почистим преди, да се заемем с отпушване на канализацията.

Вътре в шахтата, по нейното дъно се виждат камъни и пръст, които трябва да се почистятПочистване на шахтата от камъните и пръсттаПочистената ревизионна шахтаПодготовка за отпушване на канала от тази шахта към другата намираща се пред къщатаНо след като вкарахме спиралата за отпушване на канали, от долната празна шахта в посока горната пълна шахта, при изваждане на накрайника от тръбата на канала излязоха камъни и пръст, и по това разбрахме, че канализацията е повредена и има наличие на счупена тръба.

Спиралата влиза в тръбата, за да я отпушиПроба за отпушване на канализацията от тази шахтаТова парче ПВЦ тръба, излезе от тръбатаНакрайника на спиралата е целият в кал, и не може да пробие запушването, което най-вероятно значи, че тръбата е счупенаСъобщихме на собствениците на къщата, че сме установили, счупване на тръбата и се налага да се извърши ремонт на канализацията, тъй като няма как иначе тя да бъде отпушена. Тогава те ни попитаха дали извършваме тази услуга, и след положителният отговор от наша страна, започнахме изкопните работи, за откриване на повреденият канализационен участък.

Разкопаване вляво от шахтата, нагоре към другата шахтаСчупената канализационна тръба беше на 80 сантиметра от долната шахта в посока нагоре към горната шахта, и затова решихме да откопаем тръбата намираща се непосредствено до долната шахта, за да може от там да изтече насъбралата се вода в канала.

На тази снимката се вижда, че сме свалили малко нивото на изкопаТрябваше първо да изкопаем почвата засипана до стената на шахтата, за да стигнем до отвора, през който тръбата влиза в шахтата и да го почистим. Така, когато откопаем мястото, където е счупена тръбата, всичката насъбрала се отпадна вода в канала, да може да изтече в шахтата, в противен случай, изкопа щеше да се напълни с вода и нямаше да може да се работи, тъй като водата няма да има накъде, да изтече.

Продължаваме да копаем, до достигане на тръбатаИзхвърляне на насипа извън изкопаПродължаваме да копаем, за да намерим каналаРазкопаване до последната шахта, от която работихмеПопаднахме на друга тръба, която минава над канализационната тръба, която се опитваме да намеримПроблема при изкопните работи възникна веднага, тъй като точно в този участък минаваха най-различни тръбопроводи и комуникации – телефони, кабели за електричество и тръби за газ. Точно в тази част на изкопа минаваше и водопровода от улицата към съседният парцел. Трудно се копае при тези тръбопроводи и комуникации, но с Божията помощ се справихме без да ги повредим.

В дъното на изкопа се вижда канализационната тръба, която търсимСваляне на нивото в изкопаОткрихме тръбата, открихме и счупеният участък, и след като бяхме разчистили мястото, през което тръбата влиза в доланта шахта, пуснахме водата да изтече.

Тук се вижда как канализационната тръба е счупена, и че сме близо до запушванетоС отриването на тръбата изведнъж задържаната вода тръгна с голяма скорост да се изтича през счупената тръба и да отива в шахтата, до която копаемПочти всичката вода в изкопа е изтекла към шахтатаСчупената тръба, която наложи ремонт на канализациятаСлед като водата изтече, откопахме пръстта още нагоре в посока горната шахта, докато достигнахме здравата част част на тръбата. След това изрязохме счупеният тръбен участък до здравата част на тръбата, след което извадихме счупената тръба и я подменихме с нова.

Изрязване с флекса на съществуващата тръба до здравото и мястоОстана още малко за изрязване от канализационната тръбаУдряне на изрязаната тръба с чук, за да отиде в шахтата, и да можем оттам да я извадимВиждате как изрязаната канализационна тръба излиза през шахтатаИзрязаното парче тръба, вече не е в шахтатаТова е изрязаната счупена канализационна тръба, наложила ремонт на канализациятаЛеглото на премахнатата счупена тръбаПри полагането на новата тръба тези тръбопроводи пречеха за монтажа на тръбата и се наложи да разкъртим и разширим отвора, през който тръбата влиза в долната шахта, при което успяхме да положим успешно новата канализационна тръба в изкопа.

Подготовка за полагане на новата канализационна тръба, която се вижда до количката с пръсттаПолагане на новата канализационна тръбаСъединяване на съществуващата канализационна тръба с новата тръбаСчупената канализационна тръба е вече подмененаСлед полагане на новата тръба, я засипахме с финна скална маса, а върху финната скална маса, засипахме с пръстта, която бяхме изкопали, като внимавахме да няма големи камъни върху тръбопроводите, с цел да не се повреждат.

Покриване на канализационната тръба в изкопа с фина каменна масаГледка към подменената тръба отляво и към шахтата вдясноЗатрупване с пръст на тръбатаИзкопа за канализационната тръба е почти заритОстават да се хвърлят само още няколко лопати пръст за да се изравни почвата с бордюра и този ремонт на канализацията ще е завършенРевизионната шахта е затворенаПоставяне на парче по-дебела плочка върху дупката в капака на шахтата, за да не падат пръст и камъни в шахтата и да не я задръстватПоглед от далече на участъка, в който беше извършен ремонта на каналаРемонта на канализацията вече е приключил, остава само да си приберем инструментитеТака канализацията беше отпушена и ремонтирана, а собствениците вече можеха свободно, да ползват водата в къщата си.

Ремонт на канализация със счупена тръба – ВИДЕО

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Ремонт на канализация с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *