Ремонт на канализационни шахти – София, жк Дружба 1

Извикаха ни за ремонт на канализационни шахти в Дружба 1, София.
Периодично отпушваме канализацията на този блок, тъй като има сплескване на тръбата, точно при преминаването през основите на блока.
Ремонта на тази тръба ще е доста труден, тъй като няма откъде да се копае, за да се достигне до тръбата. Още при едно от първите ни посещения на този адрес, забелязахме, че двете шахти на двата входа са за ремонт, тъй като при строежа не са изградени нито бермата, нито кюнето.
Това води до натрупване на боклуци в шахтата, които не могат да се оттичат към уличната канализация.
Дойде време, да извършим ремонт на шахтите, тоест да изградим кюнето и да оформим бермата. Започнахме от по-трудната шахта – общата за двата входа, където се събират канализационните тръби от двата входа. Тя беше по-трудната част, поради наличието на две входящи тръби и една изходяща тръба.

Махнат капак на първата от двете шахти за ремонтРемонт канализационата шахтаРемонтиране на шахтата, подмазване дъното на шахтатаБлизък план на вътрешността, на канализационната шахта, по време на нейният ремонтТук се вижда кюнето (улеите на тръбите), и подмазаното дъно (бермата) на шахтатаСнимка по време на ремонта на канализационните шахтиИзглед на вече ремонтираната канаилзационна шахта

След като изградихме и подмазахме основите на шахтата, и оформихме кюнето, шахтата беше приключена.

Близък план на извършеният от Канал Майстор ремонт на първата канализационна шахта

Втората шахта беше по-лесна за ремонт, но тя задържа по-високо ниво на водата.

Това е втората шахта, която се наложи да ремонтирамеСнимката не е ясна, но нея се вижда шахтата преди ремонтаТова е дъното на шахтата преди ремонта - пълно е с боклуциЯсно се виждат боклуците натрупали се в канализационната шахтаТази шахта е за ремонтТук сме по време на ремонта на втората шахта, и подмазване и оформяме нейното дъно

Със зидария оформихме кюнето на шахтата и подмазахме бермата.

Близък план по време на ремонта на втората шахтаРемонта на втората канализационна шахта в действиеРемонт на втората от двете шахтиДалечен план на ремонтираната канализационна шахтаБлизък план на вече ремонтираната канализационна шахтаБермата и кюнето на шахтата са оправени, и тя е успешно ремонтиранаРемонта на канализационните шахти приключи с оправянето тази втора шахта

При така направеният ремонт на двете шахти, вече няма как да се събират отпадъци и боклуци в шахтите, а всичко ще се оттича и ще върви към уличната канализация.
При бума на строежа в София, много строителни фирми, наемаха фирми подизпълнители, които да им изграждат канализацията, като главен фактор при избора на подизпълнител може би е била цената, и тези фирми подизпълнители изграждаха такива некачествени шахти.
В София има доста шахти, които са изградени по този начин и проблемите там не са малко. Направихме тези снимки, за да се види, как изглежда шахтата преди ремонта и как трябва да бъде, след ремонта.

*Забележка: кюне се наричат улеите, по които тече водата в шахтата – тоест това са канализационните тръби, които влизат в шахтата, чиято горна част е отрязана. А берма се нарича дъното на шахтата.

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Ремонт на канализация с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *