Признаци за запушена канализация

Запушването на канализацията е много сериозен проблем, който понякога води до аварии. Тъй като водата няма място, където да отиде, тя се връща в помещенията на сградата по един или друг начин. В зависимост от мястото на запушването е препоръчително съответната запушена канализация, да не се използва, докато не бъде отпушена. Например ако е запушен вертикален щранг(вертикалната тръба на канализацията), добре е хората над запушването да не пускат вода, тоест да не използват канализацията, за да не се наводнява човека, чийто дом или офис се намира непосредствено преди запушването.

Ако забелижите, че канала ви се запушва е важно първо наистина да се уверите в това и след това да бъдат предприети мерки за неговото отпушване.

Признаци за запушване на канализацията:

1. Запушване на множество от мивки, сифони, тоалетни – Много очевиден знак, за запушване на общата тръба, в която горепосочените прибори се оттичат. Ако запушването е на само една мивка, сифон, или тоалетна, то очевидно запушването е местно и не засяга общата тръба щом другите прибори работят безотказно, а именно водата от тях, да се оттича свободно.

2. Тоалетни – Тоалетните използват най-директният път до канала, и са най-големият канал с най-голяма тръба (използват тръба с диаметър 110мм.) в сградата, така, че ако има проблем с главния канал може да го забелижите тук, но единствено, ако тоалетната е най-ниската точка и нямате сифони или други канализации по-ниско от нея. Когато пуснете тоалетната и започне да ви връща от най-ниската точка, например сифона, тогава означава, че е запушена общата тръба, в която каналите на тоалетната и сифона са свързани или по-надолу от нея.

3. Вана и подов сифон – Други канали, които обикновено биват повлияни от запушване на главния канал са тези на ваната и подовият сифон. Това е така, поради факта, че те са разположени по-ниско отколкото например канала на мивката. Проверете дали каналите на ваната и сифона на душа са блокирани, ако предполагате, че имате запушен канал. Имайте напредвид, че ако не живеете на последния етаж и без да пускате вода, започне да ви връща вода от най-ниската точка(например сифона), то очевидно има запушване на вертикалния щранг, и когато хората над вас пускат вода, тя избива у вас.

Странни реакци при използване на санитарните прибори – Следващото нещо, което трябва да погледнете, когато забележите запушване на канала са всякакви неочаквани или необикновени реакции и звуци, при използване на санитарните прибори.

– Пускане на водата от тоалетното казанче – Ако пускането на водата от казанчето на тоалетната води до връщане на вода от подовият сифон, това обикновено е ясен знак за запушване на главния канал. Пуснатата вода от казанчето не може да продължи надолу през главния канал, връща се обратно по тръбите и излиза от най-ниската точка, която обикновено е подовият сифон.


– Пускане на водата от мивката – Пуснете вода в мивката намираща се най-близко до тоалетната, в продължение на минута или повече. Ако водното ниво в тоалетната се покачва, тогава запушването най-вероятно е в главният канал, а не в тоалетната.

 

– Пералня – Един неочакван знак за запушване на канализацията може да се появи, когато пуснете пералнята. Ако водата оттичаща се в посока навън от пералнята, води до препълване на тоалетната или връщане на вода от мивката, ваната, или подовият сифон в банята, запушването е в общият им канал.

 

Използване на ревизионният отвор – Ако имате ревизионен отвор на главния канал, то разполагате с допълнителен начин за проверка на канала за запушване. Намерете ревизионният отвор, ако вече не знаете къде се намира. Развийте капачката му и я махнете. Проверете дали връща вода от там. Ако всичко е наред не би трябвало да виждате водата да се връща и да излиза от отвора. Ако водата се връща нагоре и излиза извън ревизионния отвор, или просто си стои във тръбата, това потвърждата, че имате блокаж на главния канал.

Веднъж след като сте установили, че канализацията е запушена, можете да преминете към отпушването. Отпушването на канала изисква машина за отпушване на канали с пружини навлизащи в тръбата, които да я отпушват или машини отпушващи с вода под налягане. Ако не можете да се справите сами, можете да се възползвате от нашите професионални услуги. Независимо от това дали ще се доверите на нас, на своя опит или на други колеги, е добре запушването да бъде остранено колкото се може по-скоро.

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

16 коментара по Признаци за запушена канализация

 1. радко радев каза:

  ВЪЗМОЖНА причина за връщане на вода от сифона при по-голямо количество пусната вода, наведнъж…като пример мивка+душ+ пералня са пуснати заедно и започне да връща от сифона в банята има вероятност да се образува въздушна тапа,ако е затапена ф110 тръбата която излиза на покрива.

  • admin каза:

   Здравейте, има нещо в тръбата и не работи на 100 %. Трябва да се отпуши.

 2. Иво Михайлов каза:

  Здравейте, имам частично запушване на канала за изходната вода от пералнята. Не помагат химикали и сода каустик. Очаквам помощ. 08…….

 3. Оля Иванова каза:

  Здравейте. Живеем на първи етаж. Започна да се пьлни тоалетна с вода, после водата отече, но изби цялата мръсотия през сифона в пода. Прочистваха канала с вода под налягане,и уж всичко е наред, но на следващия ден, като пускам вода от мивката на банята, от сифона пак започна да излиза вода и отича трудно. Къде предположително може да е проблема? Предварително благодаря за отговор.

  • admin каза:

   Здравейте, канала от мивката и сифона се събират в една тръба и тя е запушена.

 4. НИНА каза:

  ЭДРАВЕЙТЕ,ИНТЕРЕСУВАМЕ ЩОМ ВОДАТА СЕ ОТТИЧА НОРМАЛНО,НЕ СЕ ВРЪЩА НАГОРЕ,НО СЕ ЧУВА ШУМ(кльокане)след спирането на водата на какво може да се дължи?

 5. ИВАН каза:

  Здравейте. След запушване на хоризонтален канал в баня,водата изби на стената до банята и у комшиите. Отпуших канала със спирала. Възможно ли е след като канала е бил пълен водата да е избила от снадките?

  • admin каза:

   Здравейте, да при запушен канал е възможно да избие вода от снадките на тръбата, но след като се отпуши, трябва всичко да изсъхне. Надяваме се, че при отпушването на канализацията, не сте я повредили, като това ще разберете, ако всичко изсъхне.

 6. В.Димитрова каза:

  Тоалетната връща от всички комшии. Манджите им, фекалиите им, космите на пекинеза от третия етаж, всичко. Първо викахме ВиК. Уж изпразниха шахтата, но не точно. Два пъти сме махали моноблока е е бъркано с ръка във верикалния щранг при нас-нищо не е заседнало. А продължава периодично да връща(на месец два по веднъж). Когато успея да я отпуша прави вакуум и взема всичката вода. Щранга в мазите бие на кухо(значело,че не е запушен), връща само от тоалетната. От мивките и от сифона на пода не, а са включени под тоалетната. Човек с камера тъсих да огледа, но не намирам в нашия град. Какво да правим? Благодаря!

  пс. Не хвърляме нито мокри кърпи, нито хартия.

  • admin каза:

   Здравейте, от това, което пишете, запушването е във вертикалния щранг, между връзката на тоалетната и връзката от подовия сифон. Възможно е, тръбата от подовия сифон, която влиза във вертикалния щранг – тази връзка да не е направена както трябва. Ако от съседите ви под вас, се вижда тази връзка – изпратете ни снимки от нея, за да видим как е направена.

 7. Христо Михайлов каза:

  Здравейте. При нас проблема е следния – пералнята не работи (в смисъл в момента не пере, изключена е), чешмата не тече, и ей така от нищото връща вода от сифона на мивката в пералнята. Каква може да е причината? В чудо се видяхме. Нито препарати за отпушване помагат, нито отпушване с пружина. Пружината е 3 метра, докрай вкарана, нищо нямаше закачено на нея като я изкарахме, при вкарване на 2-3 пъти запъна но предполагам е било по завои в тръбата, изкарване трябваше доста да напъна за да тръгне да излиза. И накрая нищо, проблема си остава. Благодаря предварително за обратната връзка.

  • admin каза:

   Здравейте, при мазнините, трябва професионална техника за отпушване. Ако без да пускате вода, връща при вас – вертикалния канализационен щранг е запушен или не работи на пълен обем. Другата версия е вашето отклонение е запушено. Ще трябва да потърсите професионална техника или да ни се обадите да отпушим канализацията.

 8. Veneta Koleva каза:

  Здравейте имам сходен проблем като на господин Христо Михайлов. Пералнята е изключена от контакта и въпреки това се пълни с вода ,която не се отича . Когато работи се пълни мивката тъй като двете са свързани, но след това в рамките на 30тина секунди се отича в канала. Когато измива съдовете също става бавно. Използвала съм всякаква видове препарати от най евтиното до най скъпото ефект няма.

  • admin каза:

   Здравейте, канализацията ви е запушена и трябва с професионална техника да се отпуши. Ако желаете, свържете се с нас за да отстраним проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *