Признаци за запушена канализация

Запушването на канализацията е много сериозен проблем, който понякога води до аварии. Тъй като водата няма място, където да отиде, тя се връща в помещенията на сградата по един или друг начин. В зависимост от мястото на запушването е препоръчително съответната запушена канализация, да не се използва, докато не бъде отпушена. Например ако е запушен вертикален щранг(вертикалната тръба на канализацията), добре е хората над запушването да не пускат вода, тоест да не използват канализацията, за да не се наводнява човека, чийто дом или офис се намира непосредствено преди запушването.

Ако забелижите, че канала ви се запушва е важно първо наистина да се уверите в това и след това да бъдат предприети мерки за неговото отпушване.

Признаци за запушване на канализацията:

1. Запушване на множество от мивки, сифони, тоалетни – Много очевиден знак, за запушване на общата тръба, в която горепосочените прибори се оттичат. Ако запушването е на само една мивка, сифон, или тоалетна, то очевидно запушването е местно и не засяга общата тръба щом другите прибори работят безотказно, а именно водата от тях, да се оттича свободно.

2. Тоалетни – Тоалетните използват най-директният път до канала, и са най-големият канал с най-голяма тръба (използват тръба с диаметър 110мм.) в сградата, така, че ако има проблем с главния канал може да го забелижите тук, но единствено, ако тоалетната е най-ниската точка и нямате сифони или други канализации по-ниско от нея. Когато пуснете тоалетната и започне да ви връща от най-ниската точка, например сифона, тогава означава, че е запушена общата тръба, в която каналите на тоалетната и сифона са свързани или по-надолу от нея.

3. Вана и подов сифон – Други канали, които обикновено биват повлияни от запушване на главния канал са тези на ваната и подовият сифон. Това е така, поради факта, че те са разположени по-ниско отколкото например канала на мивката. Проверете дали каналите на ваната и сифона на душа са блокирани, ако предполагате, че имате запушен канал. Имайте напредвид, че ако не живеете на последния етаж и без да пускате вода, започне да ви връща вода от най-ниската точка(например сифона), то очевидно има запушване на вертикалния щранг, и когато хората над вас пускат вода, тя избива у вас.

Странни реакци при използване на санитарните прибори – Следващото нещо, което трябва да погледнете, когато забележите запушване на канала са всякакви неочаквани или необикновени реакции и звуци, при използване на санитарните прибори.

– Пускане на водата от тоалетното казанче – Ако пускането на водата от казанчето на тоалетната води до връщане на вода от подовият сифон, това обикновено е ясен знак за запушване на главния канал. Пуснатата вода от казанчето не може да продължи надолу през главния канал, връща се обратно по тръбите и излиза от най-ниската точка, която обикновено е подовият сифон.


– Пускане на водата от мивката – Пуснете вода в мивката намираща се най-близко до тоалетната, в продължение на минута или повече. Ако водното ниво в тоалетната се покачва, тогава запушването най-вероятно е в главният канал, а не в тоалетната.

 

– Пералня – Един неочакван знак за запушване на канализацията може да се появи, когато пуснете пералнята. Ако водата оттичаща се в посока навън от пералнята, води до препълване на тоалетната или връщане на вода от мивката, ваната, или подовият сифон в банята, запушването е в общият им канал.

 

Използване на ревизионният отвор – Ако имате ревизионен отвор на главния канал, то разполагате с допълнителен начин за проверка на канала за запушване. Намерете ревизионният отвор, ако вече не знаете къде се намира. Развийте капачката му и я махнете. Проверете дали връща вода от там. Ако всичко е наред не би трябвало да виждате водата да се връща и да излиза от отвора. Ако водата се връща нагоре и излиза извън ревизионния отвор, или просто си стои във тръбата, това потвърждата, че имате блокаж на главния канал.

Веднъж след като сте установили, че канализацията е запушена, можете да преминете към отпушването. Отпушването на канала изисква машина за отпушване на канали с пружини навлизащи в тръбата, които да я отпушват или машини отпушващи с вода под налягане. Ако не можете да се справите сами, можете да се възползвате от нашите професионални услуги. Независимо от това дали ще се доверите на нас, на своя опит или на други колеги, е добре запушването да бъде остранено колкото се може по-скоро.

Споделете ни в социалните мрежи:

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

12 коментара по Признаци за запушена канализация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *