Почистване на канализация от мазнини в София, жк Дружба 2

На този адрес в София, кв. Друбжа 2, нашите клиенти имаха опасения, че има счупване на тръби на канализацията, тъй като пред вратата на едно от мазетата им, имаше пропадане на пода и там се стичаше вода.

Като отидохме ни показаха счупеното място, но от наша страна първата работа беше да отворим шахтите и тогава разбрахме, че канализацията е запушена и няма счупване на тръбите.

Входа на блока в Дружба 2, СофияВратите, които водят към мазетоВратата, след която започват стълбите надолу към мазетоСтълбите водещи към мазетоСтените на мазетоСтените на мазето, по които се вижда как минават  кабелиПоследните стълби, в края на които се вижда мазетоОтпред се вижда общият водомер на блокаОт тук се влиза в коиродора, в който е разположена  една от канализационните шахти на блокаВляво се вижда чувала със спиралите на машината ни за  отпушване на каналиУдължителя ни за тока е в готовност за работа,  машината за отпушване е вързана към него, и остава само да се махне капака на  канализационната шахта, за да започнем отпушванетоНамерихме първата ревизионна шахта извън блока, като тя беше празна, а вътрешната ревизионна шахта, от която работихме не беше на една линия с външната, като тръбата от вътрешната ревизионна шахта вървеше перпендикулярно към тръбата, която излизаше навън. Но там, където двете тръби се засичаха нямаше ревизионна шахта, а точно там беше този участък, на който пода беше пропаднал, и за който се смяташе, че има счупвена тръба.

Тук се вижда как сме махнали капака на  канализационната шахтаПриготвяме противопожарният маркуч за почистване на  каналите с нужната водна струяРазвиване на противопожарният маркуч в коиродора зад  нас, така че да може да пуснем водатаПускаме вода в канализационната шахтаПо време на отпушването на канализациятаБлизък план на отпушванетоНа стената се вижда мястото, където стои маркуча и как е вързан към крана за водатаЗапушването на канализацията е упорито и не се  предава лесно, въпреки нашите усилия да го премахнемПоглед към работното ни място, по време на една от  паузите между опитите ни, за отпушване на канализацията, на този блок в Дружба 2, СофияЗапочнахме работа от вътрешната шахта, стигнахме до тръбата, която води до външната шахта и не можахме да преминем, като в началото водата взе да спада по-малко от шахтата, но не можахме да отпушим канала напълно. Наложи се да отидем от външната ревизионна шахта и от там отпушихме канализацията. Пуснахме с пожарния хидрант вода за да промие добре този участък.

Канала е отпушен, като това се вижда много ясно, от  липсата на вода в шахтатаБлизък план на отпушеният каналУсукани боклуци около спиралата ни за отпушване на  канализацииИзчистване на боклуците усукани около спиралата за  отпушванеОще боклуци увити около спиралата ни, като тези  боклуци са направили запушването на каналаВкарваме спиралата за отпушване на канали, в  обратната посока на тази, в която отпушихме запушеният участъкМалко преди дъното на коридора има още една  ревизионна шахта, като ще почистим тръбата свързваща двете шахти - тази от която работехме и  тази, която е в почти дъното на коридораТук вече ясно се вижда другата канализационна шахтаСлед това отидохме към втората ревизионна шахта, в мазето. Като я отворихме, видяхме, че и тя е пълна и водата не е изтекла, и се наложи и този участък да го отпушваме. Оказа, се че има доста мазнини поплепнали по тръбите.

Поставили сме противопожарният маркуч в един от ъглите на шахтата, за да може да пускаме вода в шахтата, за да се промива, преди и след като я отпушимТук се вижда канализационната шахта, от която ще  отпушваме, както и дължината на противопожарният маркучПуснали сме струя вода за отмиване на ревизионната  шахтаНисък план на струята вода излизаща от отвора на  маркуча. А белите парчета, които плуват в шахтата, са мазнини, които са причинили  запушванетоПочистваме мазнините в канализацията, като сме  пуснали и вода, която да ги отмива и придвижва към уличната канализацияПродължаваме да чистим мазнините от тръбата свързваща  двете канализационни шахтиНивото на водата в шахтата е спаднало, но остава да  се почистят натрупаните в тръбата мазниниМазнините биват постепенно изстъргвани от стените на  тръбатаБлизък план на отвора в тръбата по време на  почистването на канализацията от наслоените мазниниБлизък план на изчистването на канала от мазнинитеПродължаваме да вкарваме спиралата в посока следващата канализационна шахтаПомагаме си с крак по време на почистването на мазнинитеОтстраняваме усуканите около основата на накрайника боклуци, за да можем да продължим с почистванетоНакрайника е почистен и ще бъде сменен с по-голям такъв, за да може хубаво да бъдат изстъргани мазнините от тръбата свързваща двете шахтиВкарваме по-големият накрайник, за да почистим мазнините колкото се може по-добреСложихме по-голям накрайник, който в началото не преминаваше през отвора на тръбата, понеже самия отвор беше стеснен от мазнините. Успяхме да разширим стеснения от мазнини отвор на тръбата и започнахме да изстъргваме мазнините от стените на тръбата. По време на почистването на канализацията от мазнините, използвахме противопожарният маркуч, с който промивахме канализацията.

Тук добре се вижда големината и остротата на зъбите на по-големият накрайник за отпушване на каналиТова е първата шахта, от която започнахме да отпушваме, в нея ясно се вижда да тече нещо бяло, което всъщност са мазнините, които изстъргваме вкарвайки спиралата с накрайника от другата шахта към тази тукСлед като отпушихме втората ревизионна шахта, от нея имаше две разклонения, от два вертикални щранга. Пуснахме спиралите и към двата щранга и от там изчистихме доста мазнини. След което помолихме хората от тези щрангове, да пуснат вода, за да се промие добре канализацията.

Вкарваме накрайника и в другата тръба, за да може и там да изстържем мазнините, които са се натрупалиТук сме приключили с отпушването и почистването на мазнините в канализацията на блока, в тези проблемни участъциМного добре се вижда накрайника, който използвахме за почистване на мазнините от стените на канала (тръбата)Близък план на машината за отпушване на канали и накрайника за почистване на мазнини, както и на противопожарният маркучПромиване на шахтата и канализацията с вода от противопожарният маркучВкарали сме противопожарният маркуч, в началната шахта, от която започнахме отпушването, като сме вкарали маркуча в посока уличният канал, за да може добре да се промият тръбите в този участък от канализацията на блокаПуснали сме водата много силно, за да може добре да се изчисти канализациятаКанала е отпушен и почистен от мазнините, а капака на канализационната шахта е затворен.Поглед отдалеч към мястото, на което работихме по отпушване и почистване на канализацията на този блок, намиращ се в жк. Дружба 2, гр. СофияСлед като отпушиме канализацията, проверихме и пропадналият участък, като водата там се беше оттекла и я нямаше вече. След това разгледахме добре под плочата на пропадналото място, и установихме, че тръбите са си в ред, като явно тази вода е дренирала от муфите на тръбите, по време на запушването.

Когато излязохме навън се оказа, че вече вали дъжд :)След като приключихме работа и излязохме навън, се оказа че вече вали дъжд 🙂

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Отпушване и почистване на канали от мазнини, Отпушване на канали, Почистване на канали с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *