Трудности при отпушване на канали

Тази история от практиката по отпушване на канали се случи преди няколко години в столичния квартал Люлин в новопостроен блок. Обадиха ни се за запушена канализация, която връща отходната вода през сифона и тоалетната на първия етаж. След огледа на място, се установи че запушването е от изходната тръба в мазетата /висяща канализация/, към улицата. Наложи се изпускането на водата от цялата инсталация през ревизионния отвор в мазето /което е доста неприятна работа/ и се започна работата по отпушването на канала.

Проблема се оказа непосредствено след стената в основите, на метър и петдесет от ревизионни отвор и се установи че спиралата с накрайника спря и съвсем леко се предвижваше напред, което заблуди специалиста който отпушваше канала, тъй като и отвън имаше отводнителна решетка и водосточна тръба, предположи че, калта е попаднала от решетката. И така на третия метър от калния участък спиралата блокира, ни напред ни назад ни на ляво ни на дясно. Доста се потрудихме за да ги извадим но не ставаше, наложи се да пробваме с две машини приспособени за отпушване на канали, но пак не се получи.

Така или иначе трябваше да се копае за да отстраним повредата и същевременно да извадим заклещените спирали. Настилката беше бетонна плоча, разкъртихме и разкопахме и какво установихме че канала и воронката са свързани заедно но, оттам около един метър нямаше тръба до канала отводняващ решетката и площадката и отиващ в ревизионна шахта на улицата /строителя не я е свързал/. Спиралата беше завила наляво на около два метра от изкопа, въртяхме с машината и пак не можахме да я извадим. Разкъртихме втора по малка дупка в бетона и тогава извадихме спиралата. Какво се случило и защо се е заклещила толкова здраво – докато почвата е била влажна и мокра от изтичащия канал действащ като септична яма, спиралата е напредвала напред но, след попадането си в твърда почва вървеше много бавно докато се заклещи окончателно, чупката също си е оказала въздействие за да не можем да я извадим с дърпане.

Каква е поуката – разбере ли се че попадаш в кал пръст, не се опитвай да напъваш
спиралата за отпушване на канали да влиза навътре, защото вероятността да се заклещи е голяма. В нашия случай ремонтът беше неизбежен, а и живущите веднага приеха да го извършим. Не се колебайте да се свържете с нас!

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *