Отпушване на сифони

Отпушване на сифони в София

Ако имате запушен сифон и желаете да поръчате отпушване на сифона ви, можете да използвате телефоните ни, за да се свържете с нас.

Отпушване на сифони в София от Канал Майстор

Устройство на сифона

Канал Майстор - Отпушване на сифони в София

Начинът, по който е устроен сифона се използва от всеки един санитарен прибор отвеждащ отпадната вода от вашата сграда. Например при тоалетни, мивки и естествено и при самите сифони. Идеята е приборите отвеждащи отпадната вода да имат S-образна извивка (в някой случай P-образна), в която да се задържа вода. Тази вода запечатва тръбата така, че миризмата носеща се от тръбата да не може да влиза в помещението.
Трябва да знаете, че една от причините във вашата баня или кухня да навлиза миризма от канализацията, е именно това, че водата в сифоните се е изпарила. Това се получава, когато дълъг период от време не сте използвали съотвеният санитарен прибор. За да се оттървете от този проблем, просто долейте вода в съответните санитарни прибори.
Другата възможна причина е канализацията да няма вентилация. Под вентилация се разбира това, че всеки вертикален канализационен щранг трябва да излиза на покрива и да е отворен, за да дърпа въздух от там. Този въздух е нужен, тъй като при пускане на вода да речем от 5-тия етаж, тя пада със сила надолу и увлича след себе си, и въздушна струя, която от своя страна може да извлече водата в сифоните на по-долните етажи, ако няма вентилация. Тоест при липса на вентилация, въздушната струя от пуснатата вода създава вакуум, който засмуква водата от сифоните на по-долните етажи. Така тези сифони остават без вода и миризмата от канала навлиза свободно в помещенията.

Видове подови сифони

Най-често срещаните сифони са следните два вида:
1. Подов сифон с долно оттичане – Те са по-лесни за отпушване, тъй като е по-лесно да се вкара прибора за отпушване на сифон. Ако срещнете съпротива при вкарването, трябва да завъртите в едната или другата посока, за да преминете и да вкарате още по навтъре, докато стигнете до запушеният участък. Има и такива сифони с долно оттичане, при които самият капак служи като S-образна извивка задържаща вода.
2. Подов сифон със странично оттичане – От тях ще разгледаме роговият сифон.
Ако не познавате структурата на роговият сифон, ще ви е много трудно да вкарате уред за отпушване на сифона. Роговите сифони имат допълнителен отвор отгоре, който обикновено е затапен, за да не влиза миризма през него и именно през този отвор се извършва отпушване на сифона.
Особеното е, че има една вътрешна преграда, и за да вкарате спиралата или телта през този отвор, трябва да минете над преградата, за да влезете в тръбата вързана към сифона. Ако не успеете да я прекарате над преградата, няма да можете да отпушите канализацията.
Друг тип сифони със странично оттичане, са тези при които S-образната извивка, която трябва да задържа водата (за да не прониква миризма от канала) се осъществява чрез пластмасов конус. При този тип сифони, подготовката за отпушването започва, като първо се маха решетката на сифона, после конуса, след което веднага се вижда отвора, през който трябва да се вкара спиралата или телта за отпушване.

Къде се запушва сифона?

Възможно е запушването да е в самият сифон, ако е така, той трябва да бъде почистен. Другото място, където обикновено се запушва сифона е някъде по тръбите, където има чупки в канализацията.

Какво запушва сифона?

Косми, които попадат в сифона по време на къпане, също така отлагания от сапун. Ако сифона и кухненската мивка се съединяват в един общ канал, запушването може да е и от мазнини. Ако това е така при пускане на вода от мивката, тази вода обикновено ще се върне от сифона, тъй като обикновено сифона е най-ниската точка в канализацията и при запушване водата избива от там.

Как да отпушим сифона?

1. С почистване на сифона – Ако запушването е в самият подов сифон, то той се почиства и водата трябва да тръгне, ако обаче е някъде навътре в тръбата трябва да се използват инструменти за отпушване на сифон, които се продават в железариите.
2. Препарати за отпушване на сифони – Могат да помогнат, ако запушването е от косми или друга органична материя, която да разложат. Бъдете внимателни, когато ги изпозлвате и изпозлвайте ръкавици, тъй като повечето от тях са на основата на сода каустик, която може да ви изгори.
3. Инструменти за отпушване на сифони – Можете да използвате стоманизирани спирали или стоманизирана тел. Продават се с различни дължини из железариите в София.

Сифони отпушени от Канал Майстор

– На горните видеа, можете да видите сифони отпушени от Канал Майстор.