Отпушване на мивки

Отпушване на мивки в София

Отпушвали сме всякакви мивки и смятаме, че можем да ви бъдем полезни с нашият опит. Ако не успявате да отпушите вашата запушена мивка, можете да се свържете с нас, за да ви помогнем.

Отпушване на мивки в София от Канал Майстор

Особености при отпушване на мивка

Канал Майстор - Отпушване на мивки в София

Първото нещо, което хората правят, когато им се запуши мивката, е да вземат някой препарат за отпушване на канали, с който да се опитат да я отпушат. Проблема е, че ако е кухненска мивка, обикновено по нейните тръби се отлагат мазнини, които са били изсипвани вътре в мивката, в течно състояние, но в последствие като изстинат вътре в канала, те се втвърдяват по тръбите. С изсипването на препарат в такава мивка, за около едно денонощие престой на препарата, мазнината ще стане на сапун. Това е така, защото в препаратите за отпушване, като основа съставна част се използва сода каустик, която е основа, а основа + мазнина = сапун.
Можем да ви дадем много примери от практиката ни, за това как такива кухненски мивки, в които са изсипвани препрати и по тръбата вече се е образувал сапун, са едни от трудните за отпушване, особено за хора без опит.
Срещали сме клиенти, които казват: „Пробваме с метална спирала, стигаме запушването, пробиваме го, но водата не тръгва.“
Преди доста години имахме един случай в град София, квартал Надежда, при който кухненската мивка бе изкарана на балкона през хола. Канала от мивката до вертикалния щранг беше с дължина някъде около 12 метра, с диаметър на тръбата 50мм. В тръбата бяха изсипвани много препарати. Когато отидохме и започнахме отпушването на мивката, вкарахме спирала с диаметър 22 милиметра, пробихме запушването, но водата не тръгваше. И така след многократни пробивания и прокарване на накрайник с диаметър по-голям от 22мм, с пускане на много топла вода, лека полека, след 4 часова работа канала беше отпушен.

Запушена кухненска мивка от мазнини полепнали по стените на канализационната тръба

Имайте напредвид, че в кухненските мивки почти винаги има мазнина. Препаратите вършат работа за мивка в баня, ако запушването е от косми, но проблемът е дали препарата ще стигне до запушването.
Ако тапата от косми е на метър и половина или на 2-3 метра, при положение, че канализацията е пълна с вода и изсипете препарат вътре, той няма как да стигне до космите, за да ги разяде и отпуши канала.

Къде се запушва мивката?

1. Запушен или задръстен сифон на мивката – Както при тоалетните, така и при мивките се използва принципа на работа на сифона. При него под белият порцеланов умивалник типичен за мивките разположени в баните, или под ламариненият умивалник типичен за кухненските мивки, тръбата през която се оттича водата от умивалника прави S-образна извивка. В тази S-образна извивка се задържа вода, която запечатва канализацията и не дава на миризмата от канала да навлиза в помещението.
Недопускането на миризмата с тази извивка е много добро инженерно решение, но понякога създава проблеми, тъй като мивката се запушва точно там.

Видове сифони за мивка - S образен сифон - P образен сифон - сифон тип бутилка - Отпушване и почистване на запушен сифон на мивка

2. Другото място, където се запушва мивката е някъде в канализацията след нейният сифон до общия вертикален щранг. Когато запушването е някъде там, при пускане на вода от мивката, водата ще стигне до запушването, и след като не може да премине ще започне да се връща.

Примерна илюстрация на канализация на баня включваща мивка, тоалетна и подов сифон
Смесителят над мивката е пуснат да тече, но водата не връща от мивката, а от подовият сифон, поради запушването на общият им канал и наводнява банята.

Как да отпушим мивката?

Ако не можете да си позволите нашата услуга, ще ви дадем съвети как сами да се опитате, да си отпушите мивката.
С какво и как да бъде отпушена мивката зависи много от местоположението на запушването и вида му.
1. С почистване на сифона на мивката – Понякога запушването може да е в самият сифон, затова той се развива, почиства се и ако след проба с пускането на водата запушването остава, причината вече ще се търси след сифона, в канализационната тръба.
2. С препарати за отпушване на мивка – За тях вече ви споменахме в началото, че могат да са полезни само в определени случаи, а в други да направят запушването още по-лошо или пък да бъдат не ефективни.
3. С инструменти за отпушване на мивка – Има различни инструменти за отпушване на мивка.
Можете да пробвате да отпушите мивката си със следните инструменти:
Вакуум – Първият инструмент, който ще разгледаме е вакуумът. Употребата на вакуум може да свърши работа само и единствено ако между вакуума, тоест между мястото, откъдето ще се използва вакуума и запушването, има пълна херметизация на канала.
Вакуум за отпушване на канали
Спирала за отпушване на канали – Другият инструмент за отпушване на мивки е спиралата за отпушване на канали с дължина от няколко до 10 метра. Първото, което трябва да знаете за тези инструменти, е че има професионални спирали, които обаче струват много скъпо и се използват от фирми за отпушване на канали, като нашата. Има обаче и непрофесионални спирали, които е възможно да не са толкова удобни, да не са с нужното качество, но въпреки това да ви свършат работа.
Със спиралата се работи по следният начин – Вкарва се в канала, докато влиза свободно, след което при достигане на съпротива, спиралата продължава да се вкарва с въртеливи движения в канала. Ако отпушвате при домашни условия, ние препоръчваме, да сте поне двама души. Един който да вкарва спиралата в канала, а другият да я върти, като тя трябва да бъде в изпънато положение, за да не се усуква.

Мивки отпушени от Канал Майстор

– На горните видеа, можете да видите мивки отпушени от Канал Майстор.