Отпушване на водосточна тръба в София

Получихме обаждане за отпушване на запушена водосточна тръба в София.
Последните няколко дена имаше много валежи, но този ден се случи подходящ за работа, тъй като запушената тръба беше на открито, близо до входа на блока.

Водосточна тръба на блокБлок с изглед към покриваВодосточната тръба на блока снимана в средната и частВръзка на водосточната тръба с канализациятаКоляното на водосточнта тръбаТрябваше да разкачим най-долната водосточна тръба, за да вкараме спиралата и да отпушим канала.
Развихме болтовете, на скобата придържаща тръбата към стената на блока, за да можем да я разкачим.

Разкачване на най-долната водосточна тръбаВ долната част на водосточната тръба остана едно поцинковано коляно, което беше циментирано и не можеше да се извади, но то не пречеше кой знае колко на машината ни за отпушване на канали, единственият проблем беше, че така се вдигаше повече шум.

Поцинковано коляно на водостокИзглед във вътрешността на тръбатаМашината за отпушване на канали до водостокаИзваждане на спиралите за отпушване на каналиДомоуправителят, който ни извика ни каза, че имало керемиди и кал в тръбата. След като вкарахме спиралата в канала, го помолихме да ни осигури вода, за да се разбие по-лесно калта и да се отпуши канала.
Човека ни даде маркуч и ние започнахме работа по отпушването на канала, в който се оттичаше водостока.

Маркуч с вода в каналаСпиралата вкарана в тръбатаБлизък план на тръбатаОще по-близък план на тръбатаОще с вкарването на спиралата в тръбата се усети, че има твърди предмети. В началото малко по малко спиралата напредваше, но след това спря. Сменяхме различни накрайници, за да успеем да пробием запушването. След смяната на накрайниците имаше някакъв напредък, но незадоволителен.

Локва вода около водосточната тръбаОтпушване на тръбатаИзвадени боклуци от тръбатаПробвахме да отпушим и откъм шахтата, към която беше вързан канала на водостока. Не намерихме шахтата от първия път, тъй като имаше спряни коли, но след като поогледахме, домоуправителят пръв я намери. Тя се намираше на около 13 метра от водосточната тръба. След опит да отпушим канализацията от там, на около 10 метра и половина спиралата спря и не можа да пробие. След като извадихме накрайника, излязоха две три камъчета от баластра, и по това установихме, че най-вероятно тръбите са счупени, а след разговор с домоуправиятелт се оказа, че най-вероятно това е станало, когато са изграждали шахтата на Електроснабдяването на съседния блок.

Отпушване на канала откъм шахтата, а не откъм водосточната тръбаОтпушване с машинатаВъпреки това, решихме да пробваме пак да отпушим откъм водосточната тръба. Накрая след редовно сменяне на накрайници, усетихме как на няколко метра от водостока, спиралата ни удря плочките на пода, така със сигурност установихме, че сме излезли извън тръбата, и че има счупване на канала.

Последен план откъм водостокаТази шахта на Електроснабдяването се намираше до водосточната тръба. Можете да я видите на снимката по-долу вляво.

Канал Майстор по време на отпушванетоСлед 3 часа работа на адреса не успяхме да отпушим тръбата, но успяхме да установим, че тръбите са счупени и канала отвеждащ водата от водостока към шахтата е за ремонт.

Монтирахме обратно най-долната водосточна тръба, която бяхме разкачили, но не я включихме към канализацията, за да може водата да се оттича на плочките, а не в запушения канал. Човека осигури и две тухли, като едната постави върху запушеният канал, за да не се пълни с боклуци, а под водосточната тръба сложи също една тухла, така че ако нещо падне от покрива в тръбата, да не избие водосточната тръба надолу от снадката и в горната си част, където се свързва с идващите от покрива водосточни тръби.

Канала на водосточната тръба запушен с тухлаДомоуправителят спомена, че имат желание да си правят някакво преустройство около блока, и че най-вероятно сами ще си ремонтират канала, като ние му дадохме оферта, ако не успеят да се справят сами с ремонта на канализацията.

Отпушване на водосточна тръба в София – ВИДЕО

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Отпушване на водосточни тръби, водостоци, воронки, улуци, Отпушване на канали с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *