Оборудване за отпушване на канали

Всеки, който е решил да се занимава с дейност като отпушване на канали трябва да си направи сметка, че освен машината с окомплектовката към нея или помпата под налягане за отпушване на канали с резервоара монтиран на пътно превозно средство, има и друго оборудване, с което трябва да се снабди, за да реши успешно всеки проблем в тази област.
Ще започнем от на вид дребните неща:
Търсач – представлява тръба с цолаж от 3/4 или 1/2. Тази тръба трябва отпред да е извита (около 40 см. на 45 градуса), и да бъде с дължина 5 метра. Може да се направи на части, и да се наставят според дълбочината на шахтата. Предназначението на този търсач е да открива канализационните тръби в шахтите, когато са пълни и няма видимост, за да се определи посоката на каналите и разположението на следващата шахта. Това е много важно условие за да се отпуши канализацията, особено, когато терена и условията не ни дават никаква информация. При пълни шахти, търсача може да ни покаже и дълбочината на каналите, и така да определим посоката на оттичане на канала.
Водачи – водачът представлява тръби от 2 цола на секции, през които да минава пружината с накрайника за отпушване на канали или маркуча за вода под налягане.
Какво имам предвид: например имате ревизионна шахта с дълбочина 3-4 метра, която е пълна до горе с отпадна вода – как ще успеете да подведете пружината в каналите, които искате да отпушите? Ако нямаме тези водачи, това ще е много трудна задача или почти невъзможно, ако на дъното на шахтата има утайки. В друг случай, в шахтата няма „берма“ и „кюне“, а изходната тръба е по-високо от дъното. В такива случаи без търсача и водача ще ви е невъзможно да се справите, като подведете пружината с накрайника в канала при условие че шахтата е пълна.
Кирка – Идва ред на кирката, основно тя се използва за отваряне на капаците на ревизионните шахти, особено на тези с големите и тежки капаци. За тази цел кирката е добре да е с метална дръжка (тръба – 1 и 1/4, или 1 и 1/2 цола).
Лопати – лопата с къса дръжка, която да се използва за почистване на шахтите, и кофа с въже. Специална лопата за почистване на уличните дъждовни отточни шахти. Хубаво е дръжката да е по-дълга за по-дълбоките отточни шахти.
Освен основната машина за отпушване има и по-малки такива за отпушване на канали, с по-малки размери, както и техника за отпушване на тоалетни и т.н.
Камера за инспекция на канали – тази техника лично ние не я използваме, поради факта, че много рядко имаме нужда от нея (в изключителни случаи). Диагностиката постигаме с друга техника, и така установяваме счупванията или кога канализационната мрежа е за ремонт.

В заключение, всичкото това оборудване се нуждае и от моторно превозно средство, в което да се поставят горните инструменти, подредени за лесно използване и изваждане. Който е решил да се занимава с тази дейност е добре да се снабди с тези на вид дребни инструменти, защото ще са му много необходими в работата му при отпушване на канали.

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Инструменти за отпушване на канали. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *