Канализация в София

При тази канализация в София, имаше запушен канал между две шахти в мазето на блока. В мазето имаше две шахти, от които отпушвахме. Номерацията започва от уличната канализация към канализацията на блока, така шахтата до блока ще я наричаме външна, първата шахта в мазето на блока след външната ще я наричаме първа, и втората, която е пак вътре в блока след първата, втора.

Пред блока чийто канал е запушен. Долу вдясно е мазетоВ коридора на мазетоЗапочнахме отпушването на тази канализация на Софийски блок от втората шахта, която беше пълна, тъй като запушването беше между първата и втората ревизионни шахти, или иначе казано от пълната към празната шахта.

Изглед към ревизионната шахта в мазетоШахтата е пълна с вода заради запушеният каналБлизък план на пълната шахтаПодготвяне на спиралите за отпушване на каналиЗакачане на накрайника за отпушване на канали към спиралатаОтпушване на каналаНивото на водата в шахтата започва да спадаКанала е отпушен, а водата в шахтата се е източила в канализацията, но работата с машината за отпушване на канали продължава, за да се прочисти добре каналаЗаден план по време на отпушване на канализациятРазстоянието между двете шахти беше около 12-13 метра. Запушването беше някъде в началото към трети, четвърти метър, и при пробиването му мръсната вода в шахтата започна да спада. Канала се отпуши лесно, и насъбралата се отпадна вода бързо се оттече. След това продължихме да пускаме спиралите и по-навътре за да прочистим добре канала, като дори подминахме първата шахта с 2-3 метра.

Извадихме спиралите, като мислихме, че сме отпушили канализацията на блока, но когато отидохме при първата шахта видяхме, че там нивото на водата в тръбата беше високо, тя беше пълна до горе, водата в нея се оттичаше, но се наложи да пуснем спиралите и от нея към външната шахта (шахтата до блока).

Тук приключваме с отпушване на канала от тази шахта и отиваме да пуснеме спиралата и през другата ревизионна шахтаОтваряне на външната шахта намираща се до блокаПоглед вътре в шахтата показва, че тя е празнаТова е шахтата, която е след предишната, от която отпушвахме и която е преди външната шахта намираща се до блокаВ тази шахта след вкарване на спиралите, на около 5-тия, 6-тия метър, нивото в тръбата взе да спада, но и тук решихме да почистим канала до външната шахта (шахтата до блока).
А от външната шахта към улицата, канализацията беше в добро състояние, което установихме, след като отворихме капака на външната шахта и видяхме, че тя е празна.

Отпушване на канала през другата шахтСпиралата постепенно влиза в каналаПри отпушването на тази Софийска канализация, по време на вкарване на спиралите навътре в канала, един плъх излезе от канализационната тръба. Той на няколко пъти излизаше от шахтата и пак влизаше вътре в нея, но ние заснехме само една малка част от това, което се случи. Накрая изплашено плъхчето се втурна обратно в канализацията, откъдето беше излязло и не се върна. Можете да видите видеото с плъха в края на тази статия, както и цялото видео свързано с този адрес.
Канализацията в София е обиталище на плъховете и не са редки случаите когато ги засичаме, но за пръв път ни се случва плъх да излезе от тръбата по време на отпушане на канал.

Плъх излиза от канализацията през дупката в тръбата, в шахтатаПлъха тргъва да излиза от шахтатаПлъхчето скача и излиза от шахтата :)Плъховете обитават тези мазета, в които шахтите са за ремонт. В неизмазаните шахти, плъховете могат да си изравят дупки, където да раждат малките си. Тъй като в тръбите на канализацията редовно се оттича вода, те не могат да родят там малките си, тъй като те ще се удавят, и използват за тази цел шахтите, които не са добре измазани, в които могат да ровят и да си направят защитено за малките си местенце, в което да ги родят. Ровейки в шахтите плъховете пълнят тръбите на канализацията с пръст.
Затова, ние препоръчваме на нашите клиенти да си извършват ремонт на шахтите.

Поглед от вратата към мястото на отпушване на канализациятаМашината за отпушване на канали в мазето, след като сме приключили с отпушването на каналаИзглед към празната шахта и отпушеният каналНа снимката се вижда как около спиралата и накрайника за отпушване канали се е намотал някакъв малък парцал или кърпичкаСлед като отпушихме канализацията, в София заваля силен пороен дъжд и водата, която идваше от покрива едвам смогваше да се оттича в канализацията. Шахтите леко вдигнаха нивото, заради многото вода, която се изливаше, като също така издаваха силен шум, но Слава Богу, вече бяхме отпушили канала, в противен случай мазетата щяха да се наводнят.

От шахтата извира вода, заради поройният дъждЗатворената шахтаИзглед от вратата на мазето към външният свят, където вали дъжд :)Вали силен дъжд, изгледа е към вратата на мазетоПо време на отпушване на канала и след това валеше силен проливен дъждСлед като си тръгнахме от адреса, дъждът не спираше и минавайки покрай канала на Перловската река при Орлов мост, заснехме нивото на водата в него, от което можете да добиете представа какъв силен пороен дъжд е валял в София.

Перловската река край Орлов мост е с много високо ниво след проливният дъждСлед като отпушихме запушената канализация можете да видите колко високо е нивото на Перловската река край Орлов мост поради излелият се проливен дъжд

Доста вода се изля в София, този ден 🙂

Канализация в София – ВИДЕО


Плъх при отпушване на канали в София – ВИДЕО

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Отпушване на канали с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *