Инструменти за ръчно отпушване на канали

Ще разгледаме професионалните инструменти за ръчно отпушване на канали Ridgid K-25 Hand Spinner, Rothenberger Rospi (6,8 и 10) и Rems Mini-Cobra.

Тези инструменти се използват за отпушване на канали с малък диаметър на тръбата. Обикновено влизат в употреба за отпушване на тоалетни, мивки и сифони. Конструкцията им е сходна и представлява барабан, в който се намира професионална спирала за отпушване на канали, налична в различни размери и дължини. Използват се диаметри на спиралата от 6мм, 8мм и 10мм и дължини от 7.5 метра до 10 метра. На този барабан, в който се намира спиралата, е монтирана дръжка, която се захваща и с въртеливи движения на ръката, се върти барабана. Това въртеливо движение се предава на спиралата, като по този начин се цели придвижването и към блокажа в канала и отпушването на канала. Освен дръжката за предаване на въртеливи движения има още една дръжка в основата на барабана, като при някои от моделите тя е ергономична, тоест удобна за хващане. На края на тази дръжка има заключващ механизъм, който се отключва, когато искаме да изкараме определена дължина от спиралата извън барабана, в който се намира. След като изкараме нужната ни дължина на спиралата, заключваме спиралата с заключващия механизъм, така че тя да не може да влиза или излиза свободно от барабана и започваме да въртим, за да отпушим канала. Тъй като при тези инструменти всичко става ръчно те се наричат ръчни инструменти за отпушване на канали, за разлика от електрическите такива, при които въртеливото движение на спиралата се осъществява от електрически мотор. След като изяснихме устройството и начина на работа с тези инструменти можем да представим техните специфични характеристики.

Ridgid K-25 Hand Spinner:
Този уред за отпушване на канали е изборът на професионалистите от много години, като K-25 предлага много добро качество на изработката. Той е и идеалният инструмент за потребителя, който изисква най-доброто.
Притежава заключващ механизъм с 3 челюсти за сигурно застопоряване на спиралата. Можете да разхлабите или затегнете заключващият механизъм с едно движение на китката. Дръжката в основата на барабана е изработена от алуминий и е оребрена така, че да не се хлъзга в ръката ви. Барабана, в който се намира спиралата е изработен от пластмаса, която няма да се вдлъбне или да ръждяса, а и се почиства лесно. Моделът е достъпен със спирали завършващи с различен накрайник. Идва с кабел устойчив на усукване с диаметър 8мм и дължина 7.6 метра. Този инструмент за отпушване на канали е добре балансиран за удобна работа. Капацитета на барабана е за кабел с дължина 10,6 метра и 8мм диаметър. Може да бъде поръчан със спирала за отпушване на канали завършваща със стандартен накрайник или със спирала с накрайник с чупеща се глава.

Rothenberger Rospi 6, 8 и 10:
Фирма Rothenberger предлага 3 различни модификации на своя инструмент за ръчно отпушване на канали, а именно Rospi 6, Rospi 8 и Rospi 10. Като 6,8 и 10 представляват диаметъра на използваната спирала.
Инструментите на фирма Rothenberger се използват за ефективно отпушване на канали на мивки, бани и душове. Могат да се използват както ръчно, така и с бормашина притежаваща регулиране на оборотите на въртене.

Rothenberger Rospi 6
За канали с диаметър на тръбата до 50мм.
Спирала с диаметър 6мм. и дължина 4.5 метра.

Rothenberger Rospi 8
За канали с диаметър на тръбата до 50мм.
Спирала с диаметър 8мм. и дължина 7.5 метра.

Rothenberger Rospi 10
За канали с диаметър на тръбата до 75мм.
Спирала с диаметър 10мм. и дължина 10 метра.

Rems Mini-Cobra:
Здрава ръчна машина за бързо отпушване на запушвания в кухнята и банята.
Подходяща за канали с диаметър на тръбата от 20 до 50мм. Лесна за работа и добре проектирана.
Изключително лека – само 2.9кг. Може да бъде задвижвана и електрически – с бормашина, която притежава регулиране на оборотите на въртене. Барабана, в който се помещава спиралата е изработен от галванизирана стомана, за да се предотврати ръждясването, като външното покритие на барабана е от пластмаса подсилена от фибро стъкло. Барабанът е отворен за да се улесни изсушаването на спиралите, а и да се вижда колко метра спирала ни е останала в барабана.

В заключение ще завършим с това, че правилният избор на инструмент за отпушване на канали зависи от функционалността, която се нуждаете и удобството при работа с него, което желаете да получите.

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Инструменти за отпушване на канали. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *