Запушен канал между две шахти на жилищен блок

Потърси ни наш стар клиент (домоуправител на блок) с оплакване за запушен канал, който връщал отпадната вода през шахта в мазето.

В този блок често става запушване на канала, тъй като е за ремонт. Живущите в блока не могат да съберат нужните средства за ремонт на канализацията, затова предпочитат да си плащат за отпушване, когато това стане необходимо. В краткосрочен период това изглежда изгодно, но в дългосрочен услугите по отпушване, ще им излязат по-скъпо, отколкото необходимата сума за ремонт.

При пристигане на адреса, разтоварихме техниката, с която ще работим и направихме бегъл оглед, тъй като познаваме проблема на нашият клиент и не беше нужно да се прави по-обстойна диагностика за мястото на запушването. В мазето около шахтата разположена близо до стълбите се беше наводнило до известна степен, а това значи, че основите на под блоковото пространство са се напълнили до-горе, което не е никак добре за сградата. Ако ни бяха извикали по-късно наводнението щеше да е по-голямо от това, което заварихме, защото поради запушването, водата няма къде да отиде и избива през шахтите и пълни мазетата.

Първоначално мислехме да отпушваме от шахтата в мазето към външната, но се оказа, че от шахтата пред блока ще ни бъде много по-удобно. Запушването беше в тръбата свързваща първата външна шахта и следващата. Шахтата пред блока, откъдето започнахме работа беше пълна с вода до нивото на избилата вода в мазето. Когато отпушихме канализацията, водата от шахтата много бързо спадна, а водата от мазетата съвсем слабо изтичаше, което показва, че щом водата не се оттича от мазетата, има и допълнително запушване между шахтата пред блока и вътрешната шахта. Започнахме да отпушваме и канала свързващ тези шахти от мазето до шахтата пред блока, тъй като водата в мазето още не се оттичаше. След известни усилия с машината, въртящите се спирали разблокираха запушването и водата в мазето най-после започна да се оттича. Отпушихме и този участък, и водата от мазетата се оттече от всички шахти в блока, а дъната се виждаха ясно.

Тъй като работихме изцяло извън блока, снега свърши добра работа за въртящите се спирали на машината, защото поради въртеливите си движения те усукват растенията и тревите от земята и после се налага да бъдат чистени, но в този случай те просто си се въртяха в снега и не беше нужно да се чистят, с изключение на някой треви намиращи се близо до шахтата, от която отпушвахме.

Запушен канал между две шахти на жилищен блок – ВИДЕО

Харесайте ни в социалните мрежи:

Публикувано в Отпушване на канали, Почистване на канали. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *